TEHRAN – Osuus-, työ- ja sosiaaliministeriö on ilmaissut valmiutensa lähettää ammattitaitoisia työvoimaa Suomeen ja isännöidä suomalaisia liike-elämän delegaatioita tutustumaan Iranin taloudellisiin mahdollisuuksiin.
Iranin ja Suomen välillä on pitkäaikainen suhde, joka voi tarjota hyvän mahdollisuuden laajentaa maiden välistä yhteistyötä, totesi ministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Hamed Forouzan tapaamassa Teheranissa Iranin pääjohtaja Pasi Tuomisen. konsulipalveluja ulkoministeriössä, IRIB kertoi sunnuntaina.
Forouzan toivoi, että Suomen Iranin-suurlähetystön osallistumisen ja yhteistyön myötä Suomen työmarkkinoille saadaan suuri määrä iranilaisia asiantuntijoita.
”Maahanmuuttovirasto myönsi viime vuonna työmarkkinoille luvan 179 iranilaiselle työnhakijalle, ja Iran on 11. sijalla ulkomaista Suomen työmarkkinoiden tarpeiden täyttämisessä.
Tilastojen mukaan Suomessa työskentelee yli 7 000 iranilaista tutkimuksen ja tieteen aloilla, ja tässä suhteessa Iranilla on hyvä asema eri maiden joukossa asiantuntijatyövoiman lähettämisessä muihin maihin, hän totesi.
Iranilainen työvoima on nuorta ja ammattitaitoista, mikä voi olla mahdollisuus Suomelle, Forouzan sanoi ja lisäsi, että jatkokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen lisääntymisen vuoksi Iranissa erikoisjoukkojen määrä on kasvussa.
Hän lisäsi, että maassa on yli 1,5 miljoonaa ammattiinsinööriä, miljoona arkkitehtuurin tutkinnon suorittanutta, yli 1 000 metsäalan asiantuntijaa ja yli 350 000 maatalouden asiantuntijaa.
Tilastojen mukaan Suomessa työskentelee yli 7 000 iranilaista tutkimuksen ja tieteen aloilla. Iranilla on onnistuneita kokemuksia työvoiman lähettämisestä eri maihin, myös yksityisen sektorin kautta yksityistä työvoimaa Australiaan, ja toivomme tämän kokemuksen toistuvan myös Suomelle, hän myös totesi.
Hän toivoi myös, että Suomen suurlähetystö helpottaisi ammattitaitoisen iranilaisen työvoiman lähettämistä ja tarjoaisi iranilaisille taitoja ja kielikoulutusta ennen lähettämistä.
Suomen työmarkkinoille pääsyn nopeuttamiseksi Suomeen tulisi perustaa tuki- ja ohjaustoimistoja iranilaiselle työvoimalle, Forouzan ehdotti ja ilmoitti olevansa valmis vastaanottamaan suomalaisia liike-elämän delegaatioita tutustumaan Iranin taloudellisiin mahdollisuuksiin.
Tuominen ilmaisi myös omalta osaltaan toiveensa, että koronaviruksen laskevan trendin myötä maiden välisiä suhteita kehitetään edelleen, jotta voimme ryhtyä vakaviin toimenpiteisiin taloussuhteiden vahvistamiseksi ja iranilaisen työvoiman pääsyn helpottamiseksi Suomeen.
Hän huomautti, että hänen maansa tarvitsee erikoistunutta työvoimaa, ja totesi, että tätä tarkoitusta varten pyrimme luomaan edellytykset iranilaisen työvoiman houkuttelemiseksi ja osoittamaan tähän enemmän varoja oikeusprosessin helpottamiseksi.
Nuorten työttömyysaste nousee
Tilastokeskuksen julkaiseman raportin mukaan 18–35-vuotiaiden iranilaisten työttömyysaste on noussut kevään 15,6 prosentista kesän 17,6 prosenttiin.
Samanikäisten työttömyysaste nousi kesällä 31 prosenttiin, kun se keväällä oli 27,8 prosenttia, raportti lisäsi.
Samaan aikaan nuorten miesten työttömyysaste nousi 12,9 prosentista 14,6 prosenttiin.
Viime vuonna 18–35-vuotiaiden työttömyysasteeksi arvioitiin 16,7 prosenttia, joista 27,9 prosenttia oli naisia ja 14,1 prosenttia miehiä.
Tilastokeskuksen tuorein työllisyysraportti heijastelee Iranin työttömyyden kasvua.
Iranin työttömyysaste on ollut yli 10 prosenttia viimeisen 10 vuoden ajan, ja tämän asteen arvioidaan olevan huippunsa vuonna 2014, jolloin arviot nousivat 14 prosenttiin Statistan verkkosivujen mukaan.