Venäjä isännöi keskiviikkona Afganistania koskevia keskusteluja, joihin osallistui Talebanin ja sen naapurimaiden korkea-arvoisia edustajia.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov avasi neuvottelut ja korosti, että ”on välttämätöntä muodostaa todella osallistava hallitus, joka heijastaa täysin paitsi kaikkien etnisten ryhmien myös maan kaikkien poliittisten voimien etuja”, jotta Afganistanissa, 39 miljoonan asukkaan maassa, saavutettaisiin vakaa rauha.
Venäjä oli työskennellyt vuosia luodakseen yhteyksiä Talebaniin, vaikka se nimesi ryhmän terroristijärjestöksi vuonna 2003 eikä koskaan ottanut sitä pois listalta. Kaikki yhteydenpito tällaisiin ryhmiin on Venäjän lainsäädännön mukaan rangaistavaa, mutta ulkoministeriö on vastannut ilmeiseen ristiriitaan liittyviin kysymyksiin sanomalla, että sen keskustelut Talebanin kanssa ovat välttämättömiä Afganistanin vakauttamiseksi.
Moskova ylistää Talebania
Lavrov kiitti Talebania heidän pyrkimyksistään vakauttaa maan sotilaspoliittinen tilanne ja varmistaa valtion rakenteiden toiminta.
”Olemme tyytyväisiä käytännön vuorovaikutuksen tasoon Afganistanin viranomaisten kanssa, mikä mahdollistaa Venäjän kansalaisten turvallisuuden Afganistanissa ja suurlähetystömme esteettömän toiminnan Kabulissa”, Lavrov sanoi avauspuheenvuorossaan.
Samalla hän korosti ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja tasapainoisen sosiaalipolitiikan edistämisen tähtäintä ja lisäsi keskustelleensa näistä asioista Talebanin valtuuskunnan kanssa ennen neuvotteluja.
Lavrov sanoi Venäjän lähettävänsä pian humanitaarisen avun Afganistaniin.
ISIS-uhka
Samaan aikaan Putin ja muut venäläiset virkamiehet korostivat itse julistautuneen Islamilaisen valtion ryhmän ja muiden Pohjois-Afganistanissa olevien militanttien aiheuttamista uhkista ja totesivat, että Afganistanista peräisin oleva huumekauppa on edelleen haaste.